Primena u vrtićima

U Centru za dečje i porodične studije, na kalifornijskom univerzitetu Davis, dr. Acredolo i dr. Goodwyn su otkrile mnoge načine na koje bebe u jaslicama i njihovi vaspitači imaju koristi od upotrebe Baby Signs® Programa. Ono što su otkrile jesta da Baby Signs® Program:

1. Smanjuje suze i frustracije

Bebe se ne moraju oslanjati isključivo na pokazivanje, dranje i plakanje kako bi se izrazile. Rezultat je mirna i puno pozitivnija atmosfera kako za bebe tako i za vaspitače.

2. Smanjuje ugrize i druga agresivna ponašanja

Frustracija, koju deca osjećaju kada nisu u mogućnosti da komunicraju se često manifestuje u obliku griženja, udaranja i drugog agresivnog ponašanja. Upotreba znakova smanjuje napetost, a time i negativno ponašanje.

3. Gradi poverenje između beba i odgajatelja

Uspešna komunikacija znači bolja povezanost. Kada se deca osjećaju shvaćeno bit će i uverena kako će biti zbrinuta iako su odvojeni od roditelja.S tim poverenjem dolaze i osećaji zadovoljstva i sigurnosti.

4. Pomaže vaspitačima da bolje opažaju i reaguju

Pokazivanje i opažanje znakova rezultira time da vaspitač provodi više vremena jednostavno gledajući u decu. Provodeći više vremena promatrajući vaspitač je u mogućnosti da primeti i druge znakove kod dece i time da bude efikasniji i sa više razumevanja.

5. Podstiče pozitivan emocionalni razvoj

Znakovanje čini bebe srećnim, ali im omogućava i da počnu sa izražavanjem i drugih pozitivnih emocija kao što je empatija. To daje priliku vaspitačima da prihvate i primene ovaj vrlo značajan oblik ponašanja.

6. Stvara “univerzalan” jezik

U današnjem dobu globalizacije mnoge vrtiće pohađaju deca koja govore različite jezike. To znači da jezik koji dete čuje u svom domu može biti drugačiji od onog koji vaspitač koristi u vrtiću. Znakovi omogućuju da vaspitač i dete ipak uspešno komuniciraju.

7. Osigurava uspešan intelektualni razvoj

Dugoročni pozitivni uticaji na intelektualni razvoj dece je jedno od iznenađujućih rezultata istraživanja koje su provele Linda i Susan. Deca koja su koristila Baby Signs® Program su, u uzrastu od 8 godina, postigla značajno bolji rezultat na testu inteligencije od svojih vršnjaka.