Dokazane koristi u radu s decom s teškoćama u razvoju

1. Smanjuje frustraciju i gradi poverenje

2. Daje detetu mogućnost da izrazi svoje potrebe

3. Jača povezanost između deteta i odrasle osobe

4. Podstiče pozitivni emocionalni razvoj

5. Razvija detetovo samopouzdanje

6. Služi kao alternativno ili argumentativno sredstvo komunikacije

Dokazane koristi u bolnici

1. Hospitalizirana deca

Znakovi kao PITI, JESTI, JOŠ, GOTOVO, POMOĆ i sl. pomažu bolničkom osoblju da prepozna osnovne potrebe preverbalnog deteta. Ti su znakovi korisni i za stariju decu koja privremeno ne mogu da govore nakon operacije ili tretmana.

2. Smanjuje suze i frustracije

Bebe se ne moraju oslanjati isključivo na pokaznu gestu, cendranje i plakanje kako bi se izrazile. Rezultat je mirna i puno pozitivnija atmosfera kako za bebe tako i za bolničko osoblje.

3. Smanjuje griženje i druga agresivna ponašanja

Frustracija, koju deca osjećaju kada nisu u mogućnosti da komuniciraju se često manifestuje u obliku griženja, udaranja i drugog agresivnog ponašanja. Upotreba znakova smanjuje napetost, a time i negativno ponašanje.

4. Gradi poverenje između beba i medicinskog osoblja

Uspešna komunikacija znači bolja povezanost. Kada se deca osjećaju shvaćeno biće i uverena kako će biti zbrinuta iako su odvojeni od roditelja. S tim poverenjem dolaze i osećaji zadovoljstva i sigurnosti. Na taj način je hospitalizacija manje traumatična.

5. Pomoć u dijagnostici

Olakšana je dijagnostika, jer beba pomoću znaka može locirati gdje oseća bol.

6. Nivo tolerancije bola

Beba može pokazati znakove BOLI, NE BOLI, LEK, SADA, POSLE te na taj način može da pomogne u donošenju odluke da li je potrba primena sredstva protiv bolova.

7. Priprema malih pacijenata za različite medicinske postupke

Čak i jednostavni postupci kao što je to npr. RTG snimanje, mogu izazvati otpor deteta. Znakovi mogu pomoći u objašnjavanju sekvenci pregleda. Npr. korišćenje znakova SEDI, USTANI, SNIMANJE, NE BOLI će smanjiti anksioznost.

8. Pacijenti s posebnim potrebama

Korišćenje znakova omogućuje komunikaciju i s decom s posebnim potrebama koja nemaju razvijen govor ili je govor nedovoljno razvijen i/ili nerazumljiv