Prednosti znakovnog jezika za bebe

Istraživanja koja dr.Acredolo i dr.Goodwyn sprovode poslednjih dvadeset godina pokazala su da upotreba Baby Signs® znakovnog jezika za bebe pruža mnoge prednosti deci i njihovim roditeljima.

Upotreba znakovnog jezika za bebe:

  • Smanjuje suze, bes i frustracije
  • Omogućava lakše učenje govora
  •  Podstiče samopoštovanje i samopouzdanje
  • Podstiče intelektualni razvoj
  • Jača vezu roditelj-dete

Upotreba Baby Signs® znakovnog jezika smanjuje suze, gnjev i frustracije.

U uzrastu od 9-10 meseci, bebe su prilično sposobne i znaju šta im treba i šta žele. Ono što ne znaju jeste kako da nam to kažu rečima. To direktno dovodi do frustracija kod deteta i kod roditelja podjednako. Sve se to promeni kada dete koristi znakove. Znakovima za reči ˝jesti˝, ˝piti˝, ˝vruće˝ i ˝hladno˝, deca mogu da izraze svoje potrebe brzo i mirno, bez frustracija i bežanja u bes i suze. Samim tim, nije ni čudno da na pitanje roditeljima kako je upotreba Baby Signs® znakovnog jezika promenila njihov svakodnevni život, najčešći odgovor bude: smanjenje frustracije!

Upotreba Baby Signs® znakovnog jezika olakšava učenje govora.

Neki roditelji mogu biti zabrinuti da će podsticanje upotrebe znakovnog jezika usporiti učenje govora kod njihovog deteta. Upravo suprotno! Istraživanje dr.Acredolo i dr.Goodwyn pokazalo je da upotreba Baby Signs® znakovnog jezika pomaže deci da progovore. Otkrile su da dvogodišnje dete, koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik, ima znatno veći jezični vokabular u odnosu na svoje vršnjake. Do treće godine dete koje je koristilo Baby Signs® znakovni jezik ima jezičke sposobnosti četvorogodišnjaka. Deca upijaju puno znanja dok su aktivno uključeni u komunikaciju putem znakova što daje dobru podlogu za učenje govora. I kao što je dete koje puzi motivisano da nauči da hoda, tako je i dete koje koristi znakove motivisano da nauči da govori.

Upotreba Baby Signs® znakovnog jezika potiče samopoštovanje i samopuzdanje.

Samopoštovanje svakog od nas se svodi na činjenicu da u svojim očima i očima drugih ljudi doživljavamo sebe kao sposobnu i vrednu osobu. To je upravo ono što upotreba znakova pruža našim bebama. Upravo zato što mogu efikasno da komuniciraju sa osobama koje se brinu o njima i koje jednako tako pozitivno reaguju na tu komunikaciju, Baby Signs® bebe razvijaju osećaj ponosa u svojim postignućima, što daje čvrstu podlogu za razvoj njihovog samopoštovanja i samopouzdanja.

Upotreba Baby Signs® znakovnog jezika potiče intelektualni razvoj.

Dr.Acredolo i dr.Goodwyn su ponovno posetili učesnike svog istraživanja i to u uzrastu od 8 godina. Svako dete je polagalo tipičan test inteligencije za decu. Rezultati su bili vrlo impresivni. Nakon uzimanja u obzir porodičnih prihoda, edukacije roditelja i ostalih brojnih faktora koji mogu da utiču na koeficijent inteligencije, pokazalo se da deca koja su koristila Baby Signs® znakovni jezik imaju značajno viši koeficijent inteligencije (prosečno 114 bodova) u odnosu na djecu koja se nisu koristila znakovima (prosečno 102 boda). To je punih 12 bodova razlike!

Upotreba Baby Signs® znakovnog jezika jača vezu roditelj-dete.

Broj pozitivnih interakcija se povećava, a broj negativnih se smanjuje zato što su deca koja koriste Baby Signs® znakovni jezik sposobna da efikasno komuniciraju s ljudima koji se brinu o njima. Drugim rečima, kada se roditelj i dete zaista međusobno razumeju i dele ono što im je na umu, osećaju se jače povezani. Uz pomoć znakova, čak i bebe mogu ˝reći˝ osobama koje se brinu o njima da žele mleko, da su videle avion ili čuli psa kako laje. Mogu im dati do znanja da su srećne, tužne ili da se boje. Život uz bebu koja se služi Baby Signs® znakovnim jezikom postaje život međusobnog deljenja, a uz veće deljenje dolazi i jača, slađa veza roditelj-dete.