Najčešće postavljena pitanja

 

Šta je Baby Signs® znakovni jezik?

Baby Signs® program uči decu jednostavne i lako primenjive znakove koji im omogućavaju da komuniciraju s roditeljima i drugim osobama koje se brinu za njih.

To su pojedinačni znakovi koje deca uče da predstavljaju pojedinačne reči tj. jednostavne pojmove poput ˝mačka˝, ˝ja sam gladan˝ ili ˝to je dovoljno˝.

Upotreba znakova kod dece, pre nego što progovore, nije ništa novo. Većina dece nauči da maše ručicom pa-pa ili da klima glavom za odobravanje. To su često prvi znakovi koje deca prirodno nauče.

Baby Signs® je program koji pomaže deci da nauče mnogo više znakova kako bi se lakše sporazumevala.

Deca imaju prirodnu želju za komunikacijom sa svojom okolinom, a posebno nakon što otkriju alat kojim će to moći raditi sa lakoćom. Istraživanja su pokazala da deca koja se koriste znakovima češće ˝razgovaraju˝ s roditeljima u odnosu na decu koja ne koriste znakove. Sposobnost komunikacije takođe pomaže rastu samopoštovanja i lakšem uspostavljanju kontakta s okolinom.

 

Koja je glavna prednost Baby Signs® programa?

Kada bebe počnu da koriste znakovni jezik, roditelji su često iznenađeni koliko je pametno njihovo dete. Postaju svesni koliko dete želi da sa njima zaista ˝razgovara˝.

Ova rana komunikacija imeđu dece i njihovih roditelja jaca njihov odnos i doprinosi razvoju deteta.

Deca koja koriste znakove mogu nam reći šta im je potrebno, šta osećaju, a najfascinantnija je činjenica da to čine pre nego što mogu da govore.

Osim toga, znakovni jezik pruža deci dobar osećaj o sebi samima. Nauče da, iako su mali, nisu bespomoćni. Takođe nauče da je komunikacija osnova za stvaranje veze ljubavi i poštovanja. Učenje znakova je, priznaćete, uspešniji i zabavniji način komunikacije od suza.

 

Da li je Baby Signs® program stvoren i akreditovan od strane renomiranih stručnjaka?

Da, Baby Signs® program razvile su dr.Acredolo i dr.Goodwyn, stručnjaci za razvoj deteta, koje objavljuju mnoga istaraživanja iz te oblasti, a autori su i nekoliko uspešnih knjiga:

  • „Baby Signs: How to Talk with Your Baby Before Your Baby Can Talk“

(Znakovni jezik za bebe: Kako razgovarati s vašim detetom pre nego što ono može govoriti)

  • „Baby Minds: Brain-Building Games Your Baby Will Love“

(Dečji umovi: Igre za razvoj uma koje će vaše dete voleti)

  • „Baby Hearts: A Guide to Giving Your Child an Emotional Head Start“

(Dečija srca: Vodič za emocionalni razvoj vašeg deteta)

Svi Baby Signs® kursevi i proizvodi dostupni na srpskom tržištu su stvoreni od strane Baby Signs Incorporated i naša firma je ekskluzivni zastupnik.

 

Da li je upotreba znakovnog jezika neprirodna intervencija u razvoju deteta?

Znakove koriste i odrasli i deca od pamtiveka. Znate, i bez korišćenja reči, kad neko kaže ˝da˝, ˝ne˝, ˝ne znam˝, ˝levo˝, ˝desno˝ i sl. Kada pokušavate komunicirati s nekim ko ne govori isti jezik koristićete se rukama i pokazivaćete znakove.

Deca kreiraju svoje znakove i bez posebnog podučavanja. Na primer, mahanje rukama kao krilima da nam kažu da su videli pticu ili disanje s otvorenim ustima i isplaženim jezikom imitirajući psa.

Učenje znakovnog jezika samo je još jedan korak u prirodnoj evoluciji komunikacije dece. Neka njihova kreativnost razvija vlastiti karakter, a mi ćemo im pomoći da nauče i druge znake.

Rezultat će biti divna veza koja se stvara između deteta i roditelja.

 

Da li će upotreba znakova odvratiti moje dete od učenja govora?

Apsolutno ne!

Ustvari, u dugogodišnjem istraživanju koje je sproveo Univerzitet  California otkriveno je upravo suprotno: upotreba znakova olakšava deci učenje govora.

Kada su upoređena deca koja su se služila znakovima i ona koja nisu, otkriveno je da su deca koja su se služila znakovima neprestano dobijala više bodova na standardizovanim testovima receptivnog razvoja jezika (koliko razumeju) i ekspresivnog razvoja govora (koliko znaju reči/da govore).

 

Kako konkretno Baby Signs® znakovi utiču na razvoj govora kod dece?

Razvoj mozga

Komunikacija zahteva razmišljanje, planiranje i donošenje odluka (npr., ˝Hm, da li je to ptica ili patka?˝). Svaka pojedina od ovih aktivnosti stimuliše razvoj mozga na važan način koji doprinosi detetu kod sledeće akcije.

S obzirom da upotreba znakova omogućava deci da komuniciraju u vrlo ranoj dobi, Baby Signs® deca uživaju veliku prednost u razvoju neurološke podloge za jezik

Baby Signs® deca ˝upijaju˝ govorni jezik od odraslih

Kada deca koriste znak kako bi privukla pažnju na stvari, odrasli prirodno odgovaraju s puno odgovarajućih reči (npr. ˝O, video si macu! To je maca! Ova maca izgleda baš kao naša maca, zar ne!¨). A poznato je da što više govora/reči dete čuje, to će brži biti proces usvajanja jezika.

Baby Signs® deca mogu izabrati temu razgovora

Svi smo primetili da lakše učimo stvari koje nas zanimaju. Umesto da slušaju imena za stvari koje njuhovi roditelji smatraju važnim, sa znakovima na raspolaganju, deca mogu usmeriti pažnju svojih roditelja na objekte koji njih opčinjavaju.

Upotreba Baby Signs® znakova je zabavna!

Kao što je učenje puzanja uzbudljivo i inspiriše bebe da nauče da hodaju tako i upotreba znakova podstiče detetov apetit za boljim načinima komuniciranja. Drugim rečima, motivacija za učenjem govora se u suštini povećava, a ne smanjuje, ako podstičete dete da komunicira znakovima

 

Kada započeti upotrebu znakova sa svojom bebom?

Verovatno je najčešće postavljano pitanje od strane roditelja ono kada početi s programom. Tačnije, u kom uzrastu detetu početi pokazivati znakove?

Odgovor je taj da ne postoji „savršeno“ vreme za početak.

Neki roditelji rano započnu – nakon rođenja ili tokom prvih osam meseci. Ti roditelji žele da njihova beba bude što više izložena i znakovima i rečima od samog početka. Oni takođe žele da što ranije steknu naviku pokazivanja znakova.

Mnogi roditelji čekaju trenutak kad im beba navrši 8-12 meseci kako bi počeli sa pokazivanjem znakova. Prednosti započinjanja tokom ovog perioda je taj što su tada bebe bliže trenutku kad i same mogu početi koristiti znakove. Ukoliko želite što ranije videti rezultate, ovo je najbolji uzrast za vas.

Najvažnije je upamtiti ovo: idealni kandidat za učenje znakova je svaka beba ili mlađe dete koje pokazuje spremnost za komunikaciju, a to ne može toliko efikasno da postigne rečima, a Vi kao roditelj ne biste smeli da pomislite kako je prerano ili prekasno za početak.

 

Ukoliko dve ili više dole navedenih tačaka opisuje vaše dete, vrieme je da počnete sa znakovanjem:

·  Da li vaše dete pokazuje prstom na stvari?

·  Da li vam vaše dete donosi igračke ili predmete i traži vašu reakciju?

·  Da li je vaše dete počelo  da maše „pa-pa“?

·  Da li je vaše dete počelo da klima glavom za „da“ ili „ne“ ?

·  Da li je vaše dete počelo da pokazuje zanimanje za slikovnice?

·  Da li vaše dete zna nekoliko reči, ali još uvek ne može da govori o mnogim važnim stvarima?

 

Kada će mi moje dete početi uzvraćati znakovima?

Koliko će brzo vaše dete vama početi da pokazuje znakove zavisi ne samo od razvojne spremnosti (kao što su prethodno navedena ponašanja pokazala), već i od sledećih činjenica:

  1. Koliko često pokazujete znakove koje pokušavate da nauči, i…
  2. Koliko je vaše dete zainteresovano za komunikaciju.

Ukoliko ste dosledni u pogledu pokazivanja znakova, vaše će ih dete brže naučiti.

Ipak, kad su roditelji i dosledni u tome, deca počnu da koriste znakove onda kada su za to spremna!

Kao što je to slučaj s puzanjem, hodanjem, ili nicanjem zubića, svako dete ima svoj vlastiti jedinstveni razvojni plan, i to je važno poštovati.

Na primer, neka su deca više zainteresovana za razvoj motorike nego komunikacije.

Mame takve dece često to ovako kažu: „Moje dete više voli da se penje po policama za knjige nego da čita knjige!“

Najtipičniji uzrast za prve znakove je od 10 do 14 meseci.

 

Moje dete je staro 20 meseci i zna priličan broj reči. Da li je kasno za početak?

Čak i deca s 50 do 100 reči imaju poteškoća  da izgovaraju neke teže reči (npr. krokodil, nilski konj).

Dokle god je to slučaj – bez obzira na uzrast deteta – otkrili smo da je odgovarajući znak više nego dobro došao.

 

U kojim situacijama je primenljiva upotreba znakova?

Neke majke misle da je upotreba znakova isključivo korisna da ih dete može obavestiti o onome šta želi ili treba.

Znakovni jezik, međutim, pruža mnogo više.

Tokom celog dana deca su izložena raznim stimulusima i iskustvima koje žele da podele sa svojim najbližima i znakovni jezik im pruža mogućnost takve komunikacije.

Roditelji se često iznenade da njihovo dete ne počinje sa znakovima kao ˝da˝ ili ˝mleko˝ nego sa ˝cipele˝ ili ˝cvet˝ – jasan dokaz da je njihova komunikacija na višem nivou od one minimalne/osnovne.

 

Koliko je vremena potrebno za učenje znakova?

Prednost korišćenja znakova jeste da zaista ne oduzima nikakvo dodatno vreme. Jednom kad naučite da se koristite znakovima to će postati deo svakodnevnih aktivnosti bez potrebe za dodatnim alociranjem vremena.

Čak, suprotno, uštedećete vreme, jer kad dete može reći šta želi sve je lakše.

Koliko je vremena potrebno uložiti u učenje znakova?

Postoji nekoliko mogućnosti. Možete kupiti i čitati knjige, pronaći informacije na internetu, što može potrajati dosta vremena, a možete i prisustvovati Baby Signs® kursevima za roditelje.

Kurs traje dva sata, a naučite sve što vam je potrebno. Već danas se možete prijaviti na jedan od kurseva i početi da učite znakovni jezik vašeg deteta.

 

Šta je sa starijom braćom i sestrama i znakovima?

Znakovi su dobrodošla pomoć u usklađivanju odnosa između starije i mlađe dece. Često pomaže u prevladavanju osećaja inferiornosti zbog ¨veće brige˝ roditelja za mlađe dete. Starije dete će s lakoćom naučiti znakove i može pomoći u podučavanju mlađeg brata ili sestre. Dete će osetiti ponos i povećaće samopouzdanje.

 

Moje dete odrasta u dvojezičnom domaćinstvu. Može li i ono da nauči znakovni jezik?

Naravno! Znakovi će stvoriti svojevrstan most između dva jezika. U Americi je vrlo čest slučaj da deca odrastaju u dvojezičnom domaćinstvu tako da je ova tema bila istraživana.

Rezultat je vrlo pozitivan. Znakovi pomažu deci da povežu važnost dve različite reči s jednim značenjem i razumeti da se isti pojam može izraziti pomoću različitih zvukova (reči).

 

Da li postoje drugi programi znakovnog jezika za bebe?

Postoje. Od kada su dr.Acredolo i dr.Goodwyn 1982. osmislile znakovni jezik za bebe i u međuvremenu objavile istraživanja o njima, proslo je gotovo tri decenije

Za to vreme na svetskom tržištu izdate su mnoge knjige i materijali o znakovnom jeziku za gluve bebe. Neki od njih su razvijeni od strane stručnjaka, a neke samo jeftine alternative.

Većina drugih programa temelje se na učenju ¨čistog˝ jezika za gluve – jezik za gluve zemlje iz koje dete potiče. Glavna prednost programa koji se temelji na učenju "čistog" jezika za gluve jeste ta da ukoliko dete nauči ovaj jezik imaće bogatstvo jednog dodatnog jezika uz svoj maternji jezik.Osim toga, postoje i programi inspirisani Baby Signs® znakovima koji su stvorili stručnjaci za razvoj i vaspitanje dece, ali takođe postoje i snalažljive majke koje su samostalno osmislile znakove za svoju decu.

Razlozi zbog kojih je Baby Signs® program najbolji znakovni jezik za bebe su sledeći:

  • Naučno je dokazan njegov kvalitet i mnogostruke koristi za razvoj deteta
  • Stvorio ga je tim priznatih stručnjaka u razvoju dece
  • Dovoljno je fleksibilan da zadovolji potrebe svake porodice
  • Nudi visoko kvalitetne nastavne materijale za roditelje i njihovu decu

U Srbiji Baby Signs® je jedini program takve vrste.

 

Veza između Baby Signs® Programa i "pravih" znakovnih jezika (američkog i srpskog)!

Od prvog izdanja knjige „Baby Signs: How to talk with your baby before your baby can talk“ mnogi ljudi su pitali u kojoj su vezi Baby Signs® Program i američki znakovni jezik (ASL), službeni jezik zajednice gluvih u Americi.

Jednostavan odgovor je da Baby Signs® Program obuhvata znakove iz ASL-a koji su motorički jednostavniji da se bebe njima služe pa ih kombinuje sa znakovima koje su bebe i roditelji sami osmislili i za koje smatraju da su im vrlo korisni.

Kada je započelo Baby Signs® Istraživanje, dr.Acredolo i dr. Goodwyn su se plašile da bi roditelji beba koje čuju smatrali da je učenje ASL-a preteško za njihove bebe, u cilju korišćenja u relativno kratkom periodu koji bi ga te bebe koristile, a isključivo kao most prema govoru.

Isto tako je vrlo očigledno da bebe sa svojom ograničenom motorikom nisu u stanju savladati nijedan od složenijih oblika znakova u ASL-u.

Kako je za bebe koje čuju znakovni jezik samo most ka govoru, cilj je oduvek bio učiniti ono što je bebama i njihovim roditeljima najlakše.

Fokus nikad nije bio na učenju beba koje čuju drugom jeziku već da se nauče znakovi kojim bi najlakše mogli da izraze svoje potrebe, misli i osećaje dok ne ovladaju govorom.

Istraživanje je pokazalo da je bebama i roditeljima najlakše naučiti znakove koji uključuju jednostavne gestove i kad nalikuju stvarima koje označavaju (npr. prsti na usta za jesti, širom ispužene ruke kao krila aviona i sl.). Svi znakovi u Baby Signs® knjigama i proizvodima, bilo da dolaze iz ASL-a ili ne, izabrani su na osnovu onoga što je najbolje funkcionisalo kod beba i njihovih roditelja

Prilikom revizije Baby Signs® Rečnika, konsultovani su roditelji kako bi pomogli da se napravi lista od 100 znakova koje trebaju njihovim bebama kako bi pomoću njih izrazile svoje potrebe i ono o čemu žele "da razgovaraju".

Koristeći znanje o motoričkom razvoju beba i savetima kolega pomno su ocenjene motoričke složenosti ASL znakova. Kao rezultat svega toga, Baby Signs® Rečnik sada uključuje mnoge ASL znakove koji izražavaju važnu reč, a jednostavne su da ih izvedu i bebe. U puno slučajeva Baby Signs® Rečnik uključuje nekoliko predloga znakova, pa roditelji mogu izabrati onaj koji njima i njihovoj bebi najviše odgovara. Baby Signs® Rečnik sastavni je deo Celokupnog  Startnog Paketa koji se koristi na Baby Signs® radionicama za roditelje.

Srpski znakovni jezik razlikuje se od američkog. Na radionicama za roditelje će biti  predstavljeni i znakovi srpskog znakovnog jezika kako bi se roditeljima omogućilo da izaberu iz šire lepeze znakova. Cilj Baby Signs® Programa nije usvajanje znakovnog jezika, koji je vrlo složen jezik i teško ga je naučiti, već da se uz pomoć izolovanih jednostavnih znakova omogući komunikacija beba koje čuju i njihovih roditelja pre razvoja govora.

Znakovni jezik jeste jezik kojim komuniciraju gluve osobe pa kao takvog shvatamo njegovu vrednost za decu koja čuju, a koja će komunicirati s gluvim članovima porodice ili prijateljima, i podržavamo njihove roditelje u želji da svoje bebe nauče srpskom znakovnom jeziku.

Najvažnije od svega jest da učinite ono što je najjednostavnije i najzabavnije za vašu porodicu. Smisao korišćenja Baby Signs® Programa je komunikacija, razumevanje i zbližavanje vas i vaše bebe.

Kao završna misao, koji god znak koristili, njime otvarate svet svojoj bebi i svet svoje bebe otvarate sebi.